+48 601 632 580 biuro@puravida.com.pl

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Gruzja Winna

0
Cena
Od2,999zł
Cena
Od2,999zł
Imię i Nazwisko*
Adres Email*
Twoje zapytanie*
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

86

Dlaczego podróż z nami?

  • Zapewniamy najlepsze ceny
  • Opieka nad klientem 24/7
  • Wybieramy najlepsze miejsca oraz zabawy

Masz pytanie?

Skontaktuj się z nami. Jesteśmy ekspertami w tym co robimy, chętnie Ci pomożemy.

+48 601 632 580

biuro@puravida.com.pl

11-19.05.2019
Transport : Samolot/Autokar
Dlaczego Gruzja?

Zapraszamy Państwa serdecznie do legendarnej Gruzji, kraju Argonautów i złotego runa, wspaniałego wina, przepięknych gór, ciepłego morza i niebywale gościnnych ludzi J Gruzja jest na czasie – a my znamy ją jak własną kieszeń. Jest wolna, dumna, modna i życzliwa – warto pamiętać, że Gruzini wprost uwielbiają Polaków! Gruzja to nieduży kraj leżący na Kaukazie Południowym. Mówi się, że położona jest w Eurazji – do dziś trwają spory, do którego kontynentu zaliczyć Gruzję, która leży na pograniczu. Według przyjętych w Polsce rozwiązań, należy do Azji, niemniej sami Gruzini uważają się kulturowo za Europejczyków, stąd ta mieszanka tradycji i nowoczesności – przekonacie się Państwo o tym szybko na własnej skórze. Istotne jest także to, że można tutaj podziwiać egzotyczną i barwną przyrodę, zwiedzać zabytki (także tych najstarszych kultur) oraz zapoznać się z oryginalnym folklorem i degustować wspaniałą kuchnię. Osobom preferującym bardziej pasywne formy spędzania czasu Gruzja oferuje plaże nad Morzem Czarnym. Gruzji nie sposób opisać słowami, jednak gdyby było to możliwe, wymienilibyśmy: głośne uczty,

czyli nierozerwalnie związane z gruzińskim stylem życia biesiady, nazywane tutaj suprą – obowiązkowo pod okiem mistrza ceremonii – tamady, który wznosi wzruszające toasty i decyduje o tym kiedy wychylić kielich wina; skoro biesiada, to i kuchnia – niebo w gębie – rarytasy mięsne, warzywne, serowe; krajobrazy zapierające dech w piersiach; i oczywiście wszędobylska muzyka, wino, czacza i śpiew!

Program

Dzień 1 i 2

Spotykamy się na lotnisku w Katowicach. Lecimy do Gruzji (17.25-22.40).
Czas przelotu – ok. 3h15m, a zegarki przesuwamy 2h do przodu. Gamardżobat! Lądujemy w miejscowości o dźwięcznie brzmiącej nazwie – Kutaisi. Prosto do hotelu. Nocleg.

Rano po śniadaniu zajmujemy miejsca w autokarze i jedziemy do stolicy Gruzji – Tbilisi.
kolejnego dnia zwiedzimy gruzińską stolicę. Oprócz najważniejszych zabytków Tbilisi, takich jak m.in. Aleja Szoty Rustavelego, Stare Miasto z Twierdzą Narikala, katedra Sioni, Most Pokoju (zwany przez mieszkańców Tbilisi – Mostem Podpaską), odwiedzimy wytwórnię słynnych na całym świecie koniaków – Sarajashvili.

Dzień kończymy kolacją, ba! ucztą w iście gruzińskim stylu – stół ugina się pod stertą jedzenia, z czar wylewa się wino, a chętni próbują tutejszej, mocnej jak diabli czaczy. A bakłażany? Tak przyrządzonych jeszcze Państwo nie próbowali!

Dzień 3

Po śniadaniu wyruszamy na wycieczkę do jednego z najbardziej malowniczych miejsc – do Kachetii. Uważa się ją za ojczyznę wina (tutaj, lejące się strumieniami g’vino ). Ten wyjątkowy trunek produkuje się tutaj z wielkim namaszczeniem i jak za dawnych czasów np. tradycyjne, domowe produkcje wykorzystują zakopane w ziemi, gliniane dzbany, w których owoce fermentują przez 3-4 miesiące.

Odwiedzamy Signagi – jedno z najpiękniejszych miast w caluteńkiej Gruzji, zwane „miastem zakochanych” i położone na wysokości około 790 metrów nad poziomem morza. Otoczone jest pozostałościami murów obronnych miasta, z których rozciąga się przepiękny widok na dolinę Alazani. Dalej udajemy się do Bodbe – gruzińskiego prawosławnego kompleksu klasztornego z IX w. skąd zmierzamy do Tsinandali – miejscowości znanej z pałacu i historycznej winnicy. Następnie jedziemy do gospodarstwa agroturystycznego, gdzie własnymi rękami pieczecie Państwo niezwykły gruziński chleb, i robicie czurczhele, a także śpiewacie wewnątrz kvevri – glinianej kadzi w której robi się w tradycyjny sposób wino.

A w międzyczasie, w ramach poznawania Pierwszego Smaku Gruzji zapraszamy Państwa na typowe, kacheckie barbecue pieczone na drewnie z krzaków winogron. Obiadem delektujemy się rzecz jasna na łonie przyrody, w towarzystwie równie wybitnego wina – niczym na słynnych obrazach Nico Pirosmani’ego. Najedzeni do syta, udajemy się w drogę powrotną do Tbilisi. Tu jemy kolację przy akompaniamencie genialnego zespołu muzycznego i udajemy się w objęcia Morfeusza.

Dzień 4

Po śniadaniu opuszczamy nasz hotel, wyruszając na spotkanie z Gruzją – jej najdzikszą częścią  Zaczynamy od Mccheta – to starożytna stolica i właściwie najstarsze miasto kraju. Zwiedzamy klasztor Jvari, jedno z najważniejszych miejsc kultu i panteonów narodowych w Gruzji. Dalej czeka nas dłuuuuga droga w kierunku gruzińskiej dziczy – Kaukazu, czyli tam gdzie stoją niezwykłe kamienne wieże, roztaczają się przepiękne widoki iiii …. niestety, gdzie rodzą się także wojny. Moc wrażeń gwarantowana. Przemierzamy więc Gruzińską Drogę Wojenną, docierając do Kazbegi/ Stepancsmindy! Żeby być bliżej szczytu Kazbek i odwiedzić monastyr, wjeżdżamy terenówkami pod sam kościół Tsminda Sameba na wzgórzu Gergeti (zdjęcie na drugiej stronie Oferty). Trzeba przyznać, że trasa jest nieco … wyboista.

Drugi Smak Gruzji objawia się już w porze kolacji – podczas warsztatów z kuchni gruzińskiej! Metodą porób i błędów, uczymy się robić khinkali – szalenie aromatyczne pierożki z nadzieniem, które trzeba jeść wyłącznie palcami. Te przyrządzone własnoręcznie, smakują jeszcze lepiej! 

Dziś śpimy w nieco spartańskich warunkach – wszak to prawdziwa Dzika Przygoda na Kaukazie. Jeśli jednak stwierdzicie Państwo – „raz się żyje”, to zaprosimy Państwa do wyjątkowego, jedynego takiego hotelu w Kazbegi – „The Rooms”. Śmiało można powiedzieć o nim, że jest najbardziej spektakularnym i eleganckim hotelem w tej części Azji. Całodobowy widok na ośnieżony Kazbek, który rozpościera się z okien każdego pokoju, relaks z kawą o poranku na szerokim, zewnętrznym tarasie czy klimatyczny basen …. wyjątkowe miejsce.

Dzień 5

Rano, w gwarnej atmosferze jemy śniadanie, a wokół nas rozpościera się Kaukaz i góra Kazbek w śniegu. Widać ją doskonale, w końcu to 5-tysięcznik. Kto chce ujrzeć Kazbek skąpany w romantycznej, różowej barwie, koniecznie musi zbudzić się na długo przed śniadaniem. Warto! Nieco później ruszamy krętą drogą w dół, do cywilizacji, czyli nad Morze Czarne, aby tam nieco odpocząć.

Po drodze zahaczamy o Gori, odwiedzając muzeum największego tyrana w historii, człowieka – potwora, którego krwawe rządy, jak policzył Norman Davis, kosztowały świat niemal 100.000.000 istnień ludzkich. Mówimy oczywiście o Stalinie. Oglądamy tu dom, w którym się urodził, carski wagon (z zewnątrz), którym jeździł w podróże służbowe bojąc się latać. Trzeci Smak Gruzji to przygotowana specjalnie dla Państwa, mała degustacja ulubionego wina Stalina – Kvanchakara.

Po drodze zaliczamy jeszcze miasto Uplisciche, z niezwykłymi formacjami skalnymi i magicznym wyjściem tunelem, aby wieczorem znaleźć się ponownie w okolicach Kutaisi. Tam śpimy, żeby nie zamęczyć Państwa długim przejazdem. Kolacjaaaaa!!

Dzień 6 i 7

Po śniadaniu ruszamy dalej w stronę Morza bardzo Czarnego. Po drodze rzucimy okiem na „herbaciane pola Batumi” gdzie Państwo brawurowo wykona utwór Filipinek – „Batumi”. Zanim dojedziemy zatrzymujemy się w Ogrodzie Botanicznym, który stanowił dumę Socjalistycznej Gruzińskiej Republiki Radzieckiej. Dojechawszy zabieramy Państwa we wszystkie najważniejsze miejsca – na deptak, na plażę, na Piazzettę, na rondo imienia Lecha i Marii Kaczyńskich, a także gruziński bazar, gdzie kupić możemy legendarną herbatę z „owych pól” oraz niezwykłą przyprawę rodem z Gruzji – „sól swanecką”. Pojedziemy do twierdzy Gonio i na granicę turecką.
A na chętnych czeka delfinarium z niezwykłym pokazem i wieczorna niespodzianka.
Dla wszystkich kolacja nad morzem – RAZ! 

Kolejny dzień poświęcamy na błogi relaks w Batumi – jeśli tylko pogoda pozwoli.

Ostatni już do kolekcji, Smak Gruzji to adżari khaczapuri – najsłynniejsze chyba danie w Gruzji w wyjątkowej, adżarskiej odmianie – w kształcie łódki, w środku pływa ser i jajko.

Dzień 8

Po śniadaniu plaża, ostatnie spacery, zakupy i kolacja. Po pożegnaniu z Morzem Czarnym wracamy w stronę Kutaisi. Wsiadamy na pokład samolotu do Polski do Katowic. (23.10-00.35) Odzyskujemy nasze 2h, żegnamy się i ściskamy…  Do zobaczenia!

W cenie wyjazdu :

  • Przelot tanią linią lotniczą w klasie ekonomicznej z 1 bagażem podręcznym 55x40x23cm
  • 7 noclegów w Gruzji - pokoje 2-os ze śniadaniem w standardzie 3*
  • Wyżywienie - Śniadania i obiadokolacje z trunkami bezalkoholowymi i winem
  • Opieka polskojęzycznego pilota-przewodnika
  • Transfery na miejscu

Poza ceną wyjazdu (Dodatkowo płatne) :

  • Wydatki natury osobistej np. przekąski, napoje, pamiątki, taksówki, połączenia telefoniczne
  • Dopłata do pokoju 1-osobowego
  • Dodatkowy lub powiększony bagaż – na życzenie.
  • Bilety wstępu i atrakcje – 75 euro
Photos